Thursday, December 18, 2014

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

          Η λέξη «ψυχολογία» είναι σύνθετη και ετυμολογείται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «ψυχή» και «λόγος». Κυριολεκτικά, λοιπόν, σημαίνει «μελέτη της ψυχής».

          Η ψυχολογία μας αφορά όλους..Ασκεί γοητεία στους ανθρώπους, η επιθυμία να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, αλλά και να ερμηνευτεί η ανθρώπινη συμπεριφορά ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό στοίχημα για τους ανθρώπους. Καθημερινά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε συμπεριφορές, τα πιο απλά πράγματα τα αναλύουμε και τρώμε ώρες σε σκέψεις..ιδιαίτερα το βράδυ που είμαστε μόνοι και προβληματιζόμαστε για το παρόν μας, το μέλλον μας..Για να έχουμε μια επιτυχημένη ζωή και να κάνουμε τα όνειρά µας πραγματικότητα, να ζούμε όπως θέλουμε να ζούμε – τόσο εμείς όσο και αυτοί που αγαπάμε. Όλοι επιθυμούμε µια ζωή με νόημα. Παρότι ζούμε σ’ έναν κόσμο πολύπλοκο, αβέβαιο, έντονα ανταγωνιστικό, γεµάτο περιορισμούς και κινδύνους, έχουµε την ελευθέρια, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να καθορίζουµε σε σηµαντικό βαθµό την προσωπική και επαγγελµατική µας ζωή. Είναι αλήθεια ότι στην ψυχολογία μας έχουμε πολύ έντονη την επιθυμία για την τελειότητα,
θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι αυτό είναι μια ουτοπία, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για να το αποκτήσουμε.

            Και καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας προσπαθώντας, ακόμα και ασυνείδητα, ενώ τιμωρούμε τους εαυτούς μας όταν δεν το επιτυγχάνουμε.
Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να γίνουμε καλύτεροι όσο περνάει ο καιρός, αλλά ο πόλεμος αυτός για την τελειότητα θα μας οδηγήσει σε πτώχευση εσωτερική και στην ψυχολογία μας, εμπιστευτείτε τον εαυτό σας  λοιπόν,
o χειρότερος εχθρός της αυτο-βελτίωσης μας είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν αποτυγχάνουμε να πετύχουμε κάτι, η αυτοπεποίθησή μας μειώνεται. Παρά ταύτα, ο καθένας μας είναι καλός σε κάτι, φροντίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πιο συχνά σε τι είστε καλοί και θα εκτιμήσετε περισσότερο τον εαυτό σας.
          Μην πέσετε στην παγίδα του να θυμάστε μόνο τις αποτυχίες σας γιατί αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για σας.«Ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο ευτυχισμένες ημέρες.» όπως είπε και ο Γκόντφριντ Λάιμπνιτς.Εξάλλου δεν σας κρύβω ότι ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι φοβούνται να απευθυνθούν σε δυσκολίες σε κάποιον ειδικό η γιατί το κατακρίνουν?
          Όλα είναι μέσα στο μυαλό μας..και μόνο έχοντας καθαρό μυαλό μπορούμε να αναπτύξουμε τους πνευματικούς ορίζοντες μας, να ανοίξουμε τα φτερά μας και να μην πολεμάμε συνέχεια με τον ίδιο μας τον εαυτό. Άρα γιατί να ΜΗΝ πιστεύει κάποιος στην ψυχολογία και στη λειτουργιά του ειδικού-ψυχολόγου-εφόσον
όλη μας η ζωή είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας!!!
~Δώρα Κωνσταντακοπούλου.

No comments:

Post a Comment